Apartman Ortak Kullanım Alanı İşgali Cezası
Apartman; insanların beraber yaşadığı ve belli kuralları olan toplu yaşam alanlarıdır. Bu kurallara uyulması herkesin huzurlu bir şekilde bir arada yaşamasını sağlar. Apartmanda oturanların, kendi kullanım alanları dışında ortak kullanım alanları da mevcuttur. Bu ortak kullanım alanlarının kişiler tarafından işgal edilmesi yasaktır. Şahsi kullanımı durumunda diğer kişileri rahatsız edebilir. Bu durum apartman ortak kullanım alanı işgali cezası gerektirebilir.
Apartman Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir?
Ortak kullanım alanları, şahsi mülkiyetin dışında kalan herkesin kullanımına açık olan yerlerdir. Apartman bahçesi, asansörler, merdivenler, taşıyıcı kolonlar vs. gibi yerlerdir. Ya da varsa yüzme havuzu, spor salonu gibi alanlar ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanlarda herkesin kendi kafasına göre değişiklik yapması ya da zevkine göre döşemesi, kullanması yasaktır. Alanlar ile ilgili bir işlem yapılacaksa ortak karar verilmesi gerekir. Aksi durumlarda apartman ortak kullanım alanı işgali cezası uygulanır.
Alınacak ortak kararlar ve apartman giderleri konusunda ilgilenen apartman görevlileri vardır. Bu kişiler sitede oturanlar tarafından seçilen kişilerdir. Herhangi bir konuda apartman görevlisi ile görüşülerek konu çözüme ulaştırılabilir. Ulaşmadığı durumlarda bu konularda uzman firmalar, araya girerek yapılması gerekenler konusunda yardımcı olur.
Ortak Kullanım Alanı İşgali Durumunda Nasıl Yol İzlenir?
Ortak kullanım alanlarının satılması, herhangi bir eşya konulması, araba park edilmesi, kamelya yapılması ya da sadece kendi kullanımına uygun hale getirilmesi yasak durumlardır. Kişiler böyle bir konuyu gerçekleştiriyor ya da bu konuda ısrar ediyorsa izlenecek yollar vardır. Apartman ortak kullanım alanı işgali ceza uygulanan bir durumdur. Aynı zamanda ortak kullanım alanlarında tadilat tamirat gerektiren bir durum varsa bu konularda da ortak karar verilmesi gerekir. Yapılacak masrafların ortak ödenmesi gerekir.
Ortak karar verilemediği zaman ya da kişi haklarının ihlal edildiği durumlarda, kişiler belediyeye şikâyet dilekçesi vermelidir. Belediyeden gelecek cevaba göre sulh hukuk mahkemesine başvurulabilir. Mahkemeye, müdahalenin menni davası açılması gerekir. Bu konularda kişilerin nasıl yol alacaklarını bilemediği durumlar ortaya çıkabilir. Böyle konularda uzman firmamız ile görüşerek yardım alabilirsiniz.